Πόντας Χρήστος

Γαστρεντερολόγος
Πόντας Χρήστος - Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος - ERCP
Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος Μετεκπαιδευθείς στην Επεμβατική Ενδοσκόπιση – ERCP

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ – ΠΟΝΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ο γαστρεντερολόγος ιατρός Χρήστος Πόντας  γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978.  Διαθέτει ιδιωτικό ιατρείο στα Συστεγασμένα Ιατρεία Πετρούπολης και ιδιωτικό υπερσύγχρονο Ενδοσκοπικό Ιατρείο / Athens Endoscopy Hub, στο κέντρο της Αθηνας. Παράλληλα, είναι Επιμελητής στη Γαστρεντερολογική Κλινική του Νοσοκομείου “Μητέρα”.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου «Carol Davila»  του Βουκουρεστίου με βαθμό “Άριστα”. Μετά το πέρας των σπουδών του εργάστηκε ως Αγροτικής Ιατρός στην Ζάκυνθο και στο Π.Ι. Βολιμών από το 2005 ως το 2007. Ολοκλήρωσε τα δυο χρόνια Παθολογίας που απαιτούνται για τη λήψη της ειδικότητας της Γαστρεντερολογίας  το 2008-2010 στο Γ.Ν. Καρδίτσας.

Στη συνέχεια  εργάστηκε κατά τα έτη 2010-2015 στο Νοσοκομείο Royal Free Hospital, London, UK ως Clinical Fellow στο Τμήμα Επειγόντων περιστατικών Accident and Emergency  (A & E) καθώς επίσης και στα τμήματα Medical Acute Unit (MAU), Geriatric Medicine και General Medicine (GM), όπου απέκτησε μεγάλη εμπειρία στον τομέα της επείγουσας αντιμετώπισης και διαχείρισης παθολογικών περιστατικών. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα ολοκλήρωσε επιτυχώς τις εξετάσεις MRCP του Royal College of Physicians.

Το 2015 επέστρεψε στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση της ειδικότητας της Γαστρεντερολογίας ως ειδικευόμενος στο ΓΝΑ “Ευαγγελισμός”, όπου ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του το 2019 αποκτώντας μεγάλη εμπειρία  στην διαχείριση σύνθετων γατρεντερολογικών παθήσεων όπως Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου ΙΦΝΕ (Νόσος Crohn και Ελκώδους Κολίτιδας), Γαστρο-οισοφαγικής Παλινδρομικής Νόσου, Παθήσεων των Χοληφόρων και του Παγκρέατος, Κινητικών Διαταραχών Οισοφάγου, Ευερέθιστου Εντέρου, Κοιλιοκάκης, όπως και αντιμετώπισης αιμορραγιών ανωτέρου και κατωτέρου πεπτικού.

Κατά τη θητεία του ως ειδικευόμενος ιατρός συμμετείχε επίσης στο ερευνητικό πρόγραμμα της Γαστεντερολογικής Κλινικής, υπό την καθοδήγηση του Συντονιστή Διευθυντή κ. Γ. Μάντζαρη, με την συγγραφή και παρουσίαση πολλών επιστημονικών εργασιών και ανακοινώσεων, τόσο σε ελληνικά, όσο και ευρωπαϊκά συνέδρια, καθώς και πολλών ομιλιών στις ανωτέρω επιστημονικές εκδηλώσεις.

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Είχε την τιμή να επιλεχθεί και να λάβει την υποτροφία της United European Gastroenterology (UEG) για το πρόγραμμα UEG Fellowship Programme, όπου μετεκπαιδεύτηκε στο Νοσοκομείο Rikshospitalet University Hospital, Oslo, Norway υπό την επίβλεψη του καθηγητή Lars Aabakken στην επεμβατική ενδοσκόπηση.

Μετά το πέρας της ειδικότητας, ο γαστρεντερολόγος Χρήστος Πόντας τιμήθηκε από την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία με την ετήσια υποτροφία του 2020 για να μετεκπαιδευτεί στην προχωρημένη ενδοσκόπηση (Advanced Endoscopy) με εξειδίκευση στην Endoscopic Retrograde CholangioPancreatography (ERCP) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο IRGH “O. Fodor” Cluj – Napoca, Romania ως Endoscopy Fellow, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Marcel Tantau, πραγματοποιώντας μεγάλο αριθμό ERCP, ως ανεξάρτητος ενδοσκόπος.

Εκπαιδεύτηκε επίσης στη Ψηφιακή Χρωμοενδοσκόπηση (Νarrow Band Imaging, confocal endomicroscopy, για την διάγνωση και επιτήρηση οισοφάγου Barrett, πρώιμων καρκινικών βλαβών ανωτέρου και κατωτέρου πεπτικού), καθώς και στην επεμβατική ενδοσκόπηση (μεγάλες πολυποδεκτομές, τοποθέτηση stent οισοφάγου, διαστολές οισοφάγου με μπαλόνι, λόγω αχαλασίας, τοποθέτηση Διαδερμικής  Γαστροστομίας PEG,  stent στομάχου και παχέος εντέρου).

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατά τη διάρκεια της υποτροφίας του ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου «Iuliu Hațieganu»  Cluj-Napoca  στην Επεμβατική Ενδοσκόπηση.

ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Ο γαστρεντερολόγος κ. Χρήστος Πόντας είναι επίσης:

– Μέλος της European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE) από το 2016.

– Μέλος του General Medical Council (GMC) Full Registration with licence to practice.

– Τακτικό μέλος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρίας από το 2021.

– Μέλος της Επαγγελματικής Ένωσης Γαστρεντερολόγων Ελλάδος (ΕΠΕΓΕ).

– Μέλoς της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ‘’Γιατροί του Κόσμου’’ από το 2014.