ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Πόντας Χρήστος - Γαστρεντερολόγος - Γαστροσκόπηση

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η γαστροσκόπηση είναι η ενδοσκοπική εξέταση που επιτρέπει στον γαστρεντερολόγο να εξετάσει τον βλεννογόνο του ανωτέρου πεπτικού συστήματος το οποίο περιλαμβάνει τον οισοφάγο (δηλαδή έναν μυϊκό σωλήνα μεταξύ του στόματος και του στομάχου), το στομάχι καθώς επίσης και το δωδεκαδάκτυλο έως την 2η του μοίρα (δηλαδή το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου).

Η γαστροσκόπηση μπορεί να διακριθεί σε διαγνωστική και θεραπευτική.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

Οι κύριες ενδείξεις της γαστροσκόπησης είναι οι ακόλουθες:

 • Συμπτωματολογία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
 • Ναυτία και έμετος που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα
 • Κοιλιακό άλγος εντοπισμένο στην άνω κοιλία
 • Έλεγχος για πιθανή λοίμωξη από Ελικοβακτηριδίο του πυλωρού
 • Δυσκαταποσία δηλαδή δυσκολία στην κατάποση, ή οδυνοφαγία (πόνος στην κατάποση)
 • Κίρρωση ήπατος για πιθανή ύπαρξη κιρσών οισοφάγου ή πυλαίας γαστροπάθειας
 • Διερεύνηση αναιμίας, σιδηροπενία, χαμηλή Β12.
 • Έλεγχος για κοιλιοκάκη και άλλα σύνδρομα δυσαπορόφησης.
 • Μαύρα κόπρανα, εμετός με πρόσμιξη αίματος ή αίμα στα κόπρανα
 • Επιτήρηση οισοφάγου Barrett, αυτοάνοσης γαστρίτιδας και εντερικής μετάπλασης στον βλεννογόνο του στομάχου.
 • Επανέλεγχος επί ιστορικού πεπτικού έλκους, καρκίνου στομάχου
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους.
 • Αντιμετώπιση της αιμορραγίας από το ανώτερο πεπτικό και της απόφραξης του οισοφάγου
 • Ενδοσκοπική αφαίρεση πολυπόδων ανωτέρου πεπτικού.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

Η προετοιμασία της γαστροσκόπησης απαιτεί να μη φάτε οποιαδήποτε τροφή τουλάχιστον 7-8 ώρες και μην πιείτε νερό τουλάχιστον 2 ώρες πριν από την εξέταση.

Η γαστροσκόπηση είναι μια εξέταση που πραγματοποιεί ο γαστρεντερολόγος με ένα ενδοσκόπιο (γαστροσκόπιο) το οποίο είναι ένας μακρύς και εξαιρετικά ελαστικός σωλήνας διαμέτρου λίγων χιλιοστών, όπου στο πρόσθιο τμήμα του φέρει κάμερα και μια φωτεινή πηγή από την οποία εκπέμπεται φως  και η εικόνα μεταφέρεται σε ειδική οθόνη υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας στην οποία ο γαστρεντερολόγος σε πραγματικό χρόνο βλέπει το εσωτερικό των εξεταζόμενων οργάνων. Η διαδικασία της γαστροσκόπησης διαρκεί περίπου, ανάλογα πάντα με την περίπτωση, 10-15 λεπτά.

Στην γαστροσκόπηση ο ασθενής είναι ξαπλωμένος στο εξεταστικό κρεβάτι στο αριστερό του πλάι. Ο γιατρός θα ψεκάσει το φάρυγγά σας με τοπικό αναισθητικό (ξυλοκαΐνη) και θα τοποθετήσει ανάμεσα στα δόντια σας ένα πλαστικό επιστόμιο που προστατεύει το γαστροσκόπιο από το δάγκωμα. Στο δάκτυλο του ασθενούς είναι τοποθετημένο ένα ειδικό μηχάνημα για την καταγραφή των σφύξεων και του κορεσμού οξυγόνου στο αίμα του κατά την διάρκεια της εξέτασης. Τοποθετείται φλεβοκαθετήρας μέσω του οποίου θα χορηγηθεί η αναισθησία.

Στον ασθενή χορηγείται ,αν το επιθυμεί, ‘’μέθη’’ δηλαδή ενδοφλέβια ένεση φαρμάκων από αναισθησιολόγο και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ο ασθενής κοιμάται.

Κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης ελέγχονται ο οισοφάγος, το στομάχι και το 12δάκτυλο.Με την χρήση λαβίδας που διέρχεται μέσα από το ενδοσκόπιο λαμβάνονται δείγματα (βιοψίες) από το τοίχωμα των οργάνων

Κατά την διάρκεια της γαστροσκόπησης τα σύγχρονα ενδοσκόπια μας επιτρέπουν με την χρήση μεγεθυντικών φακών και της ψηφιακής χρωμοενδοσκόπησης να αναγνωρίσουμε μικροσκοπικές αλλοιώσεις που δεν θα φανούν με τα κλασσικά ενδοσκόπια, ακόμη και χωρίς να υπάρχει ανάγκη για την λήψη βιοψιών. Σε περίπτωση που υπάρχει ενεργός αιμορραγία, ο γαστρεντερολόγος μπορεί να την εντοπίσει με την γαστροσκόπηση και να την σταματήσει με διάφορες τεχνικές.

Μετά την γαστροσκόπηση συνήθως επιτρέπεται να φάτε χωρίς περιορισμό μετά από 1 ώρα, επειδή ο βλεννογόνος του στόματος έχει ψεκαστεί με αναισθητικό σπρέι και δεν υπάρχει καλή αίσθηση του αντανακλαστικού της κατάποσης. Εφόσον έχετε λάβεικαταστολή (μέθη), αυτή έχει επίδραση για αρκετές ώρες, οπότε συνιστάται η αποφυγή της οδήγησης και να μην εργασθείτε για το υπόλοιπο της ημέρας.

Ο ιατρός γαστρεντερολόγος Πόντας Χρήστος, διατηρεί Ενδοσκοπικό Ιατρείο – Athens Endoscopy Hub, στο κέντρο της Αθήνας (Ξενίας 20 – Αθήνα). Το Athens Endoscopy Hub είναι πλήρως εξοπλισμένο για διενέργεια ενδοσκοπικών πράξεων, όπως γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση, πολυποδεκτομές και ηλεκτρονική χρωμοενδοσκόπηση. Για την ασφάλεια των ασθενών, όλες οι ενδοσκοπήσεις διενεργούνται υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου αναισθησιολόγου και έμπειρου νοσηλευτικού προσωπικού.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού, επικοινωνήστε στα παρακάτω τηλέφωνα:

 • Συστεγασμένα Ιατρεία Πετρούπολης

Κανάρη 93 &25ης Μαρτίου, Πετρούπολη 13231

Τηλ 210 5069886

 • Athens Endoscopy Hub

Ξενίας 20, Αθήνα 11528

Τηλ 210 7770122

Κινητό: 6936721949

Email: drpontasgastro@gmail.com

Comments are closed.