σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα - Απόστολος Ζωγραφάκης - Ορθοπεδικός

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ

Το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα που εμφανίζονται στο χέρι και ταλαιπωρεί κυρίως τις γυναίκες.  Με τον όρο αυτόν περιγράφουμε την παγίδευση του μέσου νεύρου του χεριού στην πορεία του μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα στο επίπεδο του καρπού.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ;

Το μέσο νεύρο περνάει μαζί με τους τένοντες των δακτύλων από τον καρπιαίο σωλήνα, μια στενή δομή που περιλαμβάνει τα οστά του καρπού (ραχιαία) και τον εγκάρσιο σύνδεσμo (παλαμιαία).

σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα - Απόστολος Ζωγραφάκης - Ορθοπεδικός

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΘΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ;

Τα αίτια που είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε πίεση του μέσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα είναι πολλά.

Τα πλέον συνήθη είναι:

  • Επαναλαμβανόμενες κινήσεις με τον καρπό σε κάμψη.
  • Φλεγμονώδεις παθήσεις, με συνηθέστερη μορφή τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
  • Ενδοκρινολογικές διαταραχές όπως είναι ο υπερθυρεοειδισμός, ορμονικές διαταραχές μετά την εμμηνόπαυση και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Μεταβολικά νοσήματα, κυρίως ο σακχαρώδης διαβήτης.
  • Ανατομικές ανωμαλίες ή κατάγματα στην περιοχή του καρπού.

Το σύνδρομο εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες από 30 έως 60 χρονών ενώ η συχνότητα του στις γυναίκες είναι τρεις έως πέντε φορές μεγαλύτερη από οτι στους άνδρες.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ;

Τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα εμφανίζονται προοδευτικά με κάψιμο, υπαισθησία και αδυναμία στην παλάμη και τα δάκτυλα, ιδιαίτερα στον αντίχειρα, τον δείκτη και τον μέσο.

Καθώς τα συμπτώματα χειροτερεύουν μπορεί να αισθάνεστε μυρμηγκιάσματα κατά τη διάρκεια της μέρας αλλά και της νύχτας (ανάγκη να τινάξουμε τα χέρια για να «ξεμουδίασουν».

Αν το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα παραμείνει χωρίς αντιμετώπιση, στο τελικό στάδιο μπορεί να παρατηρηθεί ελάττωση της δύναμης δραγμού και ατροφία των μυών του θέναρος (βάσης του αντίχειρα).

σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα - Απόστολος Ζωγραφάκης - Ορθοπεδικός

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ;

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου είναι σημαντική για να προληφθούν σοβαρές βλάβες στο μέσο νεύρο λόγω πίεσης.
Ο γιατρός εξετάζει τα χέρια, τους ώμους και τον αυχένα για να βεβαιωθεί ότι τα συμπτώματα οφείλονται σε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και όχι σε άλλη πάθηση που μιμείται τα συμπτώματα του συνδρόμου.

Δύο χρήσιμα κλινικά τεστ είναι τα ακόλουθα:

  • Tinnel Test  Πιέζουμε ή εφαρμόζουμε επαναλαμβανόμενες κρούσεις στο μέσο νεύρο στη περιοχή του καρπού. Η δοκιμασία είναι θετική αν προκαλείται μυρμήγκιασμα στα δάκτυλα.
  • Phalen Test : Με το αντιβράχιο σε ευθεία, κάμπτουμε τον καρπό πιέζοντας όλα τα δάκτυλα προς τα κάτω.  Η δοκιμασία είναι θετική αν προκληθεί μυρμήγκιασμα ή αυξηθεί το μούδιασμα στα δάκτυλα μετά από ένα λεπτό.

Η τελική επιβεβαίωση, όσον αφορά την διάγνωση γίνεται με τη βοήθεια του ηλεκτρομυογραφήματος.

ΠΟΙΑ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ;

Όταν η νόσος δεν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, εφαρμόζουμε συνήθως τη φαρμακευτική αγωγή για αρκετούς μήνες. Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα, ακινητοποίηση του καρπού με νάρθηκα και αντιφλεγμονώδη από το στόμα ή τοπική έγχυση κορτικοστεροειδών. Ακολουθεί φυσιοθεραπευτική αγωγή με ασκήσεις ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία των μυών που έχουν επηρεαστεί.

Αν το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό, ο γιατρός μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση. Δυστυχώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα συμπτώματα επιμένουν, οπότε η χειρουργική διάνοιξη είναι η θεραπεία επιλογής.

Η διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα (carpal tunnel release) γίνεται με τοπική αναισθησία, χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο.

Η διάνοιξη επιτυγχάνεται με διατομή του εγκαρσίου συνδέσμου και έτσι απελευθερώνεται η πίεση που ασκείται στο νεύρο. Τα ποσοστά επιτυχίας της χειρουργικής θεραπείας είναι πολύ υψηλά και το σύνδρομο σπανίως υποτροπιάζει.

Ο χειρουργικός χρόνος είναι συνήθως από 15 έως 20 λεπτά. Η συνολική διαδικασία διαρκεί περισσότερο υπολογίζοντας το χρόνο προετοιμασίας, ανάνηψης κτλ.

Ο ασθενής βγαίνει από το χειρουργείο με έναν επίδεσμο, που ακινητοποιεί τον καρπό και αφήνει ελεύθερα τα δάχτυλα αποτρέποντας έτσι ένα πιθανό αιμάτωμα.

Μπορεί να υπάρχει πόνος τις επόμενες δύο μέρες μετά την επέμβαση, και ακολουθείται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Συνιστάται ιδιαίτερα ο ασθενής να τεντώνει και να λυγίζει τα δάχτυλά αμέσως μετά την επέμβαση! Δεν έχει ανάγκη από καμία βοήθεια για τις καθημερινές δραστηριότητες (φαγητό, ντύσιμο, μπάνιο), αλλά είναι επικίνδυνη η οδήγηση τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση. Πρέπει επίσης να αποφεύγει να λυγίζει τον καρπό και να στηρίζεται στην παλάμη.

σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα - Απόστολος Ζωγραφάκης - Ορθοπεδικός

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ – ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ιατρικά Θέματα