Αρθρίτιδα Γόνατος - Απόστολος Ζωγραφάκης - Ορθοπεδικός

Αρθρίτιδα Γόνατος

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ;

Η αρθρίτιδα γόνατος είναι μια χρόνια εκφυλιστική νόσος κατά την οποία προοδευτικά προκαλείται καταστροφή των αρθρικών χόνδρων και των άλλων δομών του γόνατος.

Αποτελεί ένα από τα συχνότερα ορθοπεδικά προβλήματα κυρίως στις μεγάλες ηλικίες καθώς η περιεκτικότητα του αρθρικού χόνδρου σε νερό μειώνεται και οι πρωτείνες του εκφυλίζονται. Ο χόνδρος εμφανίζει σχισμές και προοδευτικά αποκολλάται αποκαλύπτοντας το υποκείμενο υποχόνδριο οστό. Η απώλεια τμημάτων αρθρικού χόνδρου οδηγεί σε επαφή του οστού της κνήμης με αυτό του μηριαίου, σε παραμόρφωση της άρθρωσης και τελικά σε απώλεια της λειτουργίας της.

Σε νεότερους ασθενείς υπάρχει συνήθως ιστορικό παλαιάς κάκωσης.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

Οι ασθενείς με αρθρίτιδα γόνατος, διαμαρτύρονται για πόνο κατά τη βάδιση και περιορισμό της κίνησης του γόνατος. Ο πόνος αρχικά είναι ήπιος και αυξάνει σταθερά με την πάροδο των ετών. Δυσκολεύονται να ανέβουν ή να κατέβουν σκαλοπάτια και να σηκωθούν από την καθιστή θέση.

Κλινικά παρατηρείται διόγκωση, παραμόρφωση, απώλεια της κινητικότητας και μυική ατροφία πέριξ της άρθρωσης.

Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινώνονται ή να βελτιώνονται χωρίς σαφή αιτία.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση γίνεται βάσει:

  • της κλινικής εικόνας
  • της κλινικής εξέτασης
  • της μελέτης των ακτινογραφιών ή άλλων απεικονιστικών εξετάσεων
  • διαφόρων εξετάσεων αίματος με τις οποίες αποκλείονται άλλες παθήσεις
Αρθρίτιδα Γόνατος - Απόστολος Ζωγραφάκης - Ορθοπεδικός

ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, την κατάσταση της υγείας του, την βαρύτητα της νόσου και τέλος από τις προσδοκίες του.

Στα αρχικά της στάδια, η αρθρίτιδα του γόνατος, αντιμετωπίζεται με συντηρητικό τρόπο δηλαδή με απώλεια βάρους και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής όπως απλά αναλγητικά ή αντιφλεγμονώδη, κωδείνη για την βραχύχρονη αντιμετώπιση έντονου πόνου, ενδαρθρική έγχυση κορτιζόνης, εγχύσεις υαλουρονικού οξέος και τέλος χορήγηση χονδροϊτίνης ή γλυκοζαμίνης.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Όταν η φθορά των αρθρικών επιφανειών είναι σημαντική και η αρθρίτιδα φτάσει στο τελικό της στάδιο, η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η χειρουργική.

Σε νέους ασθενείς με μετατραυματική συνήθως αρθρίτιδα γίνονται επεμβάσεις διόρθωσης του άξονα του γόνατος (οστεοτομίες). Σε μεγαλύτερες ηλικίες όταν η αρθρίτιδα αφορά μόνο το ένα απο τα δυο διαμερίσματα της άρθρωσης γίνεται επέμβαση αντικατάστασης μόνο του συγκεκριμένου φθαρμένου τμήματος του γόνατος (μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική), ενώ όταν η φθορά αφορά το σύνολο της άρθρωσης γίνεται επέμβαση αντικατάστασης όλων των φθαρμένων επιφανειών του γόνατος (ολική αρθροπλαστική).

Αρθρίτιδα γόνατος - Απόστολος Ζωγραφάκης - Ορθοπεδικός

Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται όλο και περισσότερο ολικές αρθροπλαστικές γόνατος με ΜΙS (minimal invasive surgery) τεχνικές οι οποίες σε συνδυασμό με τα νέα πρωτόκολλα αναισθησίας, αναλγησίας και φυσικοθεραπείας προσφέρουν γρηγορότερη αποκατάσταση (Fast Track Recovery) και ταχεία επάνοδο στην καθημερινότητα, λόγω μικρότερου χειρουργικού τραύματος και ελάχιστου μετεγχειρητικού πόνου.

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ – ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ιατρικά Θέματα