ΒΛΑΙΣΟΣ ΜΕΓΑΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ ΚΟΤΣΙ ορθοπεδικός Ζωγραφάκης Απόστολος

ΒΛΑΙΣΟΣ ΜΕΓΑΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ – ΚΟΤΣΙ

ΓΕΝΙΚΑ

Ο “βλαισός μέγας δάκτυλος”, κοινώς “κότσι”, είναι μια συχνή ανατομκή ανωμαλία του μεγάλου δακτύλου των ποδιών. Είναι  πιο συνηθισμένος στις γυναίκες και στο 70% συνυπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Το μεγάλο δάκτυλο μετατοπίζεται προς τα έξω με αποτέλεσμα να δημιουργείται εξόστωση στην έσω πλευρά της άρθρωσης. Η μεταταρσιοφαλαγγική άρθρωση δέχεται μεγάλα φορτία κατά τη βάδιση με αποτέλεσμα τον πόνο στην περιοχή. Συνήθως τα κότσια συνοδεύονται και από παραμόρφωση σε σφυροδακτυλία του δευτέρου δακτύλου, ενώ συχνά συνυπάρχουν και κάλοι πάνω στο ίδιο το δάκτυλο ή στα υπόλοιπα.

ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΝΟΥ ΣΤΟ ΒΛΑΙΣΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΚΤΥΛΟ

 • καθώς σχηματίζεται η παραμόρφωση αυξάνεται και η πίεση που δέχεται από το έσω τμήμα του υποδήματος, προκαλώντας μια φλεγμονώδη αντίδραση
 • συχνά ο βλαίσιος μέγας δάκτυλος συνοδεύεται από παραμορφώσεις των άλλων δακτύλων (σφυροδακτυλία, γαμψοδακτυλία) με αποτέλεσμα επιπλέον πίεση και πόνο στο πρόσθιο πόδι
 • το μεγάλο δάκτυλο χάνει μεγάλο μέρος της λειτουργικότητάς του, ενώ τα υπόλοιπα δάκτυλα πιέζονται
 • σταδιακά εμφάνιση οστεοαρθριτικών αλλοιώσεων στην πρώτη μετατάρσιοφαλαγγική άρθρωση, λόγω των μεγάλων φορτίων που δέχεται η περιοχή κατά την βάδιση
ΠΟΤΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΤΣΙ

Απόλυτη ένδειξη για το χειρουργείο είναι η επώδυνη απόκλιση από τον φυσιολογικό άξονα του μεγάλου δακτύλο, γεγονός που επηρεάζει όλη την αρχιτεκτονική του πρόσθιου ποδός. Όταν αυτή η παραμόρφωση δεν βρίσκει ανακούφιση από συντηρητικές θεραπείες (αλλαγή υποδημάτων, εφαρμογή ενθεμάτων, μείωση σωματικού βάρους, κ.α.), τότε η χειρουργική αποκατάσταση αποτελεί μονόδρομο.

ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
 • μεγάλη παραμόρφωση και έντονο άλγος στην πρώτη μετατάρσιοφαλαγγική άρθρωση
 • παραμόρφωση των γειτονικών δακτύλων
 • δυσκολία βάδισης
 • υποβάθμιση της ποιότητας ζωής

Ο βλαισός μέγας δάκτυλος, εκτός από ανατομικό πρόβλημα, αποτελεί και ένα πρόβλημα αισθητικής. Ο δεύτερος λόγος από μόνος του δεν προϋποθέτει ένδειξη για χειρουργείο. Όταν όμως αποφασίσουμε να προχωρήσουμε σε χειρουργείο, προσπαθούμε να κερδίσουμε το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα για την ασθενή μας, βελτιώνοντας και την ποιότητα ζωής της.

ΣΤΟΧΟΣ: ΑΝΩΔΥΝΟ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΟ ΠΟΔΙ

Ο πρωταρχικός μας στόχος, η ευθυγράμμιση, δηλαδή του μεγάλου δακτύλου με το πρώτο μετατάρσιο, εξασφαλίζει τη σωστή βάδιση. Πάνω από 120 διαφορετικές τεχνικές υπάρχουν στη χειρουργική πρακτική, που όλες έχουν στόχο να επαναφέρουν τον άξονα της άρθρωσης, να απομακρύνουν την εξόστωση και να ανακουφίσουν από το έντονο πόνο.

Η επιλογή της τεχνικής που θα ακολουθηθεί εξαρτάται από το βαθμό της παραμόρφωσης, την ηλικία και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς. Με τη σωστή επιλογή χειρουργικής τεχνικής και την αποκστάσταση των μαλακών μορίων της περιοχής (τένοντες, μύες, αρθρικοί θύλακοι), το πόδι γίνεται ξανά λειτουργικό και ανώδυνο.

Οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές επιτυγχάνουν την πλήρη και οριστική διόρθωση της παραμόρφωσης, δίχως πόνο, με άμεση κινητοποίηση του ασθενούς μετά την χειρουργική επέμβαση, φορώντας ειδικό υπόδημα, δίνοντας τη δυνατότητα στον ασθενή να επιστρέψει άμεσα στις αγαπημένες του δραστηριότητες.

Όλα αυτά συνοδεύονται πάντα από το μέγιστο αισθητικό αποτέλεσμα.

ΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ
 • ευθυγράμμιση του μεγάλου δακτύλου με το πρώτο μετατάρσιο
 • διόρθωση της παραμόρφωσης των υπόλοιπων δακτύλων
 • αφαίρεση της φλεγμονώδους και επώδυνης εξόστωσης
 • μικρές τομές για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

βλαισός μέγας δάκτυλος - Απόστολος Ζωγραφάκης - Ορθοπεδικός

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΕΣ ΑΝΤΕΔΕΙΞΕΙΣ

Βασική προϋπόθεση για όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις του άκρου ποδός είναι η επαρκής κυκλοφορία και αιμάτωση της περιοχής. Παθήσεις όπως οι επόμενες που μειώνουν την τοπική αιματική κυκλοφορία μειώνουν δραστικά τα ποσοστά επιτυχίας του χειρουργείου.

 • περιφερική μικροααγειοπάθεια
 • διαβητικό πόδι
 • πολυνευροπάθεια

Οι ρευματολογικές παθήσεις δεν αποτελούν απολύτη αντέδειξη για το χειρουρείο, αλλά σίγουρα επηρεάζουν την απόφαση του χειρουργού για την τέχνικη που θα χρησιμοποιήσει. Τέλος προηγούμενη επέμβαση στην ίδια περιοχή ανεβάζει σημαντικά το βαθμό δυσκολίας και η άρτια χειρουργική τεχνική του ιατρού θεωρείται απαραίτητη προϋποθέση.

ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΒΛΑΙΣΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ

Σε αυτήν την καινοτόμα και ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική, δεν υπάρχουν μεγάλες τομές αλλά μόνο 3 μικρές οπές στο δέρμα, οι οποίες γίνονται έπειτα από τοπική ή ραχιαία αναισθησία. Ο χειρουργός εισάγει μικρά εργαλεία και με το ακτινοσκοπικό έλεγχο και μικρές κινήσεις επαναπροσδιορίζει τις δομές του ποδιού.

βλαισός μέγας δάκτυλος - Απόστολος Ζωγραφάκης - Ορθοπεδικός

Πλεονεκτήματα της τεχνικής:

 • ελέχιστος χειρουργικός χρόνος
 • δεν χρειάζεται νοσηλεία
 • δεν μένει ουλή
 • ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
 • το μέγεθος τωων τομών είναι 3-4 χιλιοστά

Πότε χρειάζεται διαδερμική τεχνική;

Είναι απαραίτητο να επισημάνουμε ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν όλα τα χειρουργεία στο πόδη με την διαδερμική χειρουργική. Η επιλογή γίνεται από τον θεράποντα ιατρό, ο οποίος υπολογίζοντας τις ακτινολογικές μετρήσεις, προτείνει την κατάλληλη τεχνική.

Μετεγχειρητική πορεία

Ο χρόνος αποθεραπείας δεν είναι μεγάλος και η ασθενής επιστρέφει σύντομα στην καθημερινότητά της. Ο χρόνος αυτός μειώνεται ακόμα περισσότερο επιλέγονας τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας,όταν αυτές έχουν ένδειξη.

Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό υποδημα πρόσθιας αποφόρτισης, η ασθενής μπορεί να σταθεί όρθια αμέσως μετά το χειρουργείο.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

Ορθοπεδικής