διακοπή καπνίσματος - πως να σταματήσω το κάπνισμα - ιατρείο διακοπής καπνίσματος

Διακοπή Καπνίσματος

ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ;

Η διακοπή του καπνίσματος είναι ιδιαίτερα δύσκολη (αναφερόμενα ποσοστά επιτυχίας 3-5%), όταν γίνεται μεμονωμένα και με ατομική και μόνο προσπάθεια. Υπάρχουν διεθνείς οδηγίες για τη διακοπή του καπνίσματος, που πρέπει να εφαρμόζονται από ιατρούς και ψυχολόγους, που έχουν αποκτήσει ειδική εκπαίδευση και γνώση.

Η διακοπή του καπνίσματος που γίνεται με τη βοήθεια εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού έχει σαν αποτέλεσμα να είναι επιτυχής σε ποσοστό 40-60%. Σε αντίθεση όταν ένας καπνιστής προσπαθεί να απαλλαγεί μόνος του, τα καταφέρνει μόνο σε ποσοστό 3-5%.

Η μεγάλη δυσκολία στη διακοπή του καπνίσματος δεν οφείλεται στην αδιαφορία των καπνιστών για την υγεία τους, αλλά στην έντονη ψυχολογική και σωματική εξάρτηση, την οποία προκαλεί το τσιγάρο. Κάθε προσπάθεια διακοπής του τσιγάρου συνδέεται με σημαντικά στερητικά συμπτώματα, που είναι ιδιαίτερα έντονα και ενοχλητικά, όπως:

 • ευερεθιστότητα,
 • απογοήτευση,
 • διαταραχή ύπνου,
 • αύξηση όρεξης,
 • αύξηση σωματικού βάρους,
 • δυσφορικό και καταθλιπτικό συναίσθημα,
 • δυσκολία συγκέντρωσης,
 • νευρικότητα,
 • άγχος

Ως αποτέλεσμα της κατάστασης, ο καπνιστής διακόπτει την προσπάθεια, προκειμένου να απαλλαγεί από τα έντονα στερητικά συμπτώματα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝ ΚΑΠΝΙΖΩ ;

Κάθε καπνιστής οφείλει να κάνει έναν προληπτικό έλεγχο, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν δυσμενείς επιδράσεις του καπνίσματος στην υγεία του.

Αρχικά, θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιο ειδικό πνευμονολογικό ιατρείο, προκειμένου να ελεγχθεί στο αναπνευστικό σύστημα με μια ακτινογραφία θώρακος και μια σπιρομέτρηση.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ;

Αφού προηγηθεί ιατρικός έλεγχος για τυχόν αναπνευστικά προβλήματα, ο ασθενής ενημερώνεται αναλυτικά για την διαδικασία και τα οφέλη της διακοπής καπνίσματος.

Γίνεται εκτίμηση του βαθμού εξάρτησης από τη νικοτίνη, με την βοήθεια ειδικού ερωτηματολογίου. Συνήθως οι ασθενείς που καπνίζουν πάνω από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα και καπνίζουν το πρώτο τους τσιγάρο μέσα σε μισή ώρα από την ώρα που ξυπνάνε, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν στερητικό σύνδρομο με την διακοπή του καπνίσματος. Σε αυτή την κατηγορία καπνιστών, θα πρέπει να τους παρέχεται και φαρμακευτική αγωγή.

Εφόσον ο ασθενής συναινέσει και οριστεί ημερομηνία για την έναρξη της προσπάθειας παρέχεται:

 • ιατρική παρακολούθηση,
 • χορήγηση φαρμακευτικής βοήθειας,
 • ψυχολογική στήριξη, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της αλλαγής της ζωής του καπνιστή
 • διαιτολογική παρέμβαση για την αποφυγή λήψης σωματικού βάρους,
 • συνεχής παρακολούθηση και στήριξη και μετά τη διακοπή του καπνίσματος προς αποφυγή υποτροπών.

ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟ

Η ιατρός πνευμονολόγος των Συστεγασμένων Ιατρείων Πετρούπολης, Φωτεινή Μίχα, έχει παρακολουθήσει ειδική εκπαίδευση για την οργάνωση Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Ενημερωθείτε υπεύθυνα από την εξειδικευμένη ιατρό και διακόψτε το κάπνισμα πιο εύκολα, με ασφάλεια και πάντα με βάση τις διεθνείς οδηγίες για την διακοπή του καπνίσματος.

ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Σε 20 λεπτά η αρτηριακή πίεση και η ταχυσφυγμία που οφείλονται στο κάπνισμα θα υποχωρήσουν.

Σε 8 ώρες τα επίπεδα του CO, θα μειωθούν και αυτά του οξυγόνου θα ξαναγίνουν φυσιολογικά.

Σε 48 ώρες η πιθανότητα καρδιακής προσβολής θα αρχίσει να μειώνεται. Η νικοτίνη θα απομακρυνθεί από το σώμα σας. Η γεύση και η όσφρησή σας θα επανέλθουν.

Σε 72 ώρες ο βήχας και τα φλέματα θα υποχωρήσουν σημαντικά. Η ενέργεια θα αυξηθεί.

Σε 1 χρόνο ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής θα μειωθεί κατά 50%. Η αναπνευστική λειτουργία θα είναι εμφανώς βελτιωμένη.

Σε 10 χρόνια ο κίνδυνος καρκίνου θα εξισωθεί σχεδόν με των μη καπνιστών.

Σε 15 χρόνια ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής θα εξισωθεί με αυτό των μη καπνιστών.

διακοπή καπνίσματος - πως να σταματήσω το κάπνισμα - ιατρείο διακοπής καπνίσματος

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑ – ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ιατρικά Θέματα