Πόντας Χρήστος - Γαστρεντερολόγος - Αιμορροΐδες - Αιμορροϊδοπάθεια - Athens Endoscopy Hub

Αιμορροΐδες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΑΘΕΙΑ – ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ ;

Οι αιμορροΐδες είναι διατεταμένες/“πρησμένες” φλέβες που υπάρχουν στην περιοχή του ορθού (το εσωτερικό του πρωκτού) και μπορούν να είναι από εσωτερικές -οι οποίες δεν ενοχλούν σημαντικά τον ασθενή- έως και εξωτερικές και σε σοβαρή κατάσταση πρόπτωσης έξω από τον πρωκτό που δυσχεραίνουν κατά πολύ την καθημερινότητα της  ζωής του ασθενούς , κάνουν επίπονες τις κενώσεις και χρήζουν χειρουργικής επέμβασης.

Ανάλογα με την κατάστασή τους οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε:

 • Εσωτερικές αιμορροΐδες

1ου βαθμου – σχεδόν φυσιολογικές που δεν φαίνονται στο εξωτερικό του πρωκτού, ίσως παρατηρείται αίμα κατά την αφόδευση.

2ου βαθμού – Εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, εξέρχονται μετά από την κοιλιακή πίεση κατά την αφόδευση και έπειτα επανέρχονται μόνες τους στη θέση τους (εσωτερικά). Παρατηρείται αίμα και επώδυνη αφόδευση.

 • Εξωτερικές  αιμορροΐδες

3ου βαθμού – Εμφανίζουν κνησμό, βλέννα, αίμα, επώδυνη αφόδευση. Εξέρχονται μετά από την κοιλιακή πίεση κατά την αφόδευση και δεν επανέρχονται μόνες τους στη θέση τους, παρά χειροκίνητα.

4ου βαθμού – Προκαλούν κνησμό, βλέννα, αίμα, επώδυνη αφόδευση. Χρόνιες αλλοιώσεις και βλάβες στο βλεννογόνο. Εξέρχονται κατά την αφόδευση και δεν επανέρχονται στη θέση τους, ούτε χειροκίνητα.

ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ ;

Οι αιτίες που προκαλούν τις αιμορροΐδες είναι:

 • Η δυσκοιλιότητα
 • Η λάθος διατροφή
 • Η έλλειψη άσκησης
 • Η καθιστική ζωή
 • Η παραμονή για πολλή ώρα στην λεκάνη της τουαλέτας
 • Κληρονομικές αιτίες
 • Η αύξηση ενδοκοιλιακής πίεσης (εγκυμοσύνη, έντονη σωματική άσκηση με ανύψωση βαρών κλπ)
 • Ηλικία
 • Χρόνιος βήχας

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ ;

Η αιμορροιδοπάθεια επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς κάνοντας την αφόδευση μια επίπονη δύσκολη διαδικασία την οποία ο ασθενής θέλει να αποφεύγει μη ακολουθώντας το αντανακλαστικό ένστικτο με αποτέλεσμα να προκαλείται περισσότερη δυσκοιλιότητα και επιδείνωση των αιμορροΐδων του, καθιστώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο. Σε πολύ προχωρημένα στάδια, μπορούν να οδηγήσουν στο χειρουργείο προκειμένου ο ασθενής να απαλλαγεί από αυτές.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ Η ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΟΠΑΘΕΙΑ ;

Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου μόνο 1 στους 3 ασθενείς ζητούν ιατρική βοήθεια για τις αιμορροΐδες. Οι πάσχοντες συνήθως καταφεύγουν στον ιατρό όταν είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο αιμορροιδοπάθειας με επιπλοκές,  καθιστώντας και πιο δύσκολη την θεραπεία τους.

Ίσως λοιπόν οι ασθενείς δεν αποδίδουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτήν την πάθηση είτε θεωρούν ότι θα περάσει από μόνη της ή ακόμη και λόγω ντροπής/κοινωνικού ταμπού δεν επισκέπτονται έγκαιρα τον γαστρεντερολόγο τους.

Στην αιμορροιδοπάθεια το πιο σημαντικό είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ δηλαδή η αποφυγή δυσκοιλιότητας που είναι η νούμερο 1 αιτία πρόκλησής τους. Αυτό γίνεται με την πρόσληψη πολλών υγρών καθημερινά και τη λήψη πολλών φυτικών ινών στην καθημερινή διατροφή.

Η καλή υγιεινή της περιοχής μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων καθώς και η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων όπως αλοιφές για τοπική χρήση.

Αν δεν υπάρχει βελτίωση με τους παραπάνω τρόπους αλλά επιδείνωση της κατάστασης, οι αιμορροΐδες αντιμετωπίζονται είτε ενδοσκοπικά είτε χειρουργικά. Με την πρόοδο της επιστήμης πλέον προσφέρονται πολλοί τρόποι αντιμετώπισης των αιμορροΐδων (ελαστικοί δακτύλιοι, laser, υπέρηχοι κλπ).

Τέλος, καθώς το αίμα στην αφόδευση μπορεί να συνδέεται και με άλλες πιο σοβαρές παθήσεις καλό είναι να αναζητούμε πάντα ιατρική βοήθεια αν το παρατηρήσουμε. Ο ιατρός μετά από κλινική εξέταση θα σας παραπέμψει σε περαιτέρω εξετάσεις ή κολονοσκόπηση αν χρειάζεται για τον αποκλεισμό άλλων νοσημάτων.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Το ενδοσκοπικό ιατρείο Athens Endoscopy Hub βρίσκεται στην διεύθυνση: Ξενίας 20 – Αθήνα (2 όροφος)

Για κλείσετε ραντεβού με τον γαστρεντερολόγο κ. Πόντα Χρήστο, τηλεφωνήστε στο  210 50 69 886 (ιατρείο Πετρούπολης) – 210 777 01 22 (ιατρείο Athens Endoscopy Hub)

Ωράριο λειτουργίας γραμματείας: 9.30 – 13.30 & 17.00 – 21.00 (Δεύτερα έως Παρασκευή)