ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ;
Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας εξαιρετικής σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό που βρίσκεται χαμηλά στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Βρίσκεται κάτω από το μήλο του Αδάμ, κατά μήκος του μπροστινού μέρους της τραχείας.
Ο θυρεοειδής διαθέτει δύο πλευρικούς λοβούς και εκκρίνει ορμόνες οι οποίες μέσω του κυκλοφοριακού συστήματος μεταφέρονται σε διάφορα όργανα προκειμένου να δράσουν ανάλογα.
Οι κυριότερες από αυτές τις ορμόνες που παράγει ο θυρεοειδής αδένας είναι η θυροξίνη (Τ4), η τριωδοθυρονίνη (Τ3), και η καλσιτονίνη (CT), οι οποίες είναι απαραίτητες για την ορθή λειτουργία του μεταβολισμού και την κυτταρική ανάπτυξη.
Οποιαδήποτε διαταραχή που υφίσταται ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις που διακρίνονται σε λειτουργικές και ανατομικές. Οι λειτουργικές σχετίζονται με την υπερλειτουργία (υπερθυροειδισμός) ή υπολειτουργία (υποθυροειδισμός) του συγκεκριμένου αδένα.
Οι ανατομικές παθήσεις που σχετίζονται με τον θυρεοειδή περιλαμβάνουν τη βρογχοκήλη, που παρουσιάζεται ως διόγκωση του αδένα, τον όζο του θυρεοειδή, δηλαδή ένα ένας μικρός σχηματισμός που προεξέχει από τον αδένα και δημιουργείται εξαιτίας της τοπικής υπερπλασίας στην περιοχή του αδένα, και τα νεοπλάσματα, που μπορούν να διακριθούν σε καλοήθη ή κακοήθη.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΔΕΝΑ
Η πλειοψηφία των παθήσεων που σχετίζονται με τον θυρεοειδή αδένα αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή χωρίς να δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως σε ανατομικές παθήσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση.
Οι συχνότερες περιπτώσεις για την αντιμετώπιση των οποίων συνιστάται χειρουργική επέμβαση είναι η ύπαρξη μεγάλης βρογχοκήλης η οποία δεν υποχωρεί με φαρμακευτική αγωγή, τοξικής βρογχοκήλης η οποία προκαλεί σημαντικά προβλήματα στον ασθενή, βρογχοκήλης με ταυτόχρονη ύπαρξη πολλών όζων (πολυοζώδης βρογχοκήλη). Παράλληλα, ο χειρουργός μπορεί να διενεργήσει επέμβαση στην περίπτωση που υφίσταται κάποιος τοξικός όζος ο οποίος δεν υποχωρεί φαρμακευτικά, ή αν υπάρχει κάποια υποψία για κακοήθεια.
Η χειρουργική επέμβαση που σχετίζεται με το θυρεοειδή αδένα είναι αρκετά απαιτητική και συνήθως πραγματοποιείται αφαίρεση ολόκληρου του αδένα μέσα από την ολική θυρεοειδεκτομή. Αποτελεί μια επέμβαση με σημαντικό επίπεδο δυσκολίας λόγω της ευαισθησίας της ανατομικής περιοχής και της σύνδεσης του αδένα με πλήθος ζωτικών οργάνων και σχηματισμών. Σκοπός είναι η πλήρης αποκατάσταση κάθε μορφής νόσου, ιδίως όταν υπάρχει κακοήθεια.