Νικοπούλου Σταματίνα

Ενδοκρινολόγος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Νικοπούλου Χ. Σταματίνα

H ιατρός  Δρ. Σταματίνα Χ. Νικοπούλου, γεννημένη στον Βόλο Μαγνησίας, αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή ΑΠΘ με βαθμό απολυτηρίου «Άριστα». Ειδικεύτηκε  στην Α΄ Παθολογική Κλινική Νοσοκομείου «ΛΑΪΚΟ» και το 1980 έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας της Παθολογίας και το 1984 τον τίτλο της Ενδοκρινολογίας.

Ως υπότροφος ΙΚΥ (κατόπιν εξετάσεων) εκπόνησε διδακτορική διατριβή υπό την επίβλεψη του καθηγητή Π. Παπαπέτρου, με θέμα «Έκτοπη παραγωγή Χοριονικής Γοναδοτροπίνης (HCG) και των υπομονάδων της από νεοπλάσματα – Μελέτη της προέλευσης ενός κεντρομοριακού κλάσματος του μορίου της β-υπομονάδας σε ασθενείς με νεοπλάσματα».

Το 1986 διορίστηκε στο Ε.Σ.Υ. στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας – Διαβήτου  – Μεταβολισμού του Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου», στο οποίο υπηρέτησε μέχρι τον Μάιο του 2018, από όπου συνταξιοδοτήθηκε με τον τίτλο της Διευθύντριας και της Επιστημονικής Υπεύθυνης του τμήματος.

ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Αποτελεί μέλος στις ακόλουθες επιστημονικές εταιρίες:

 • Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία
 • Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία
 • Ελληνική Ανδρολογική Εταιρεία – Ιδρυτικό μέλος – 1989-1993 Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, 2ο/97-2ο/99 αντιπρόεδρος του Δ.Σ και 2ο/00 – 2ο/02 πρόεδρος του Δ.Σ.
 • Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας
 • Ελληνικής Εταιρείας μελέτης μεταβολισμού των οστών
 • Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας
 • E A S D (European Society for the Study of Diabetes).
 • Διεθνούς Εταιρείας για τη μελέτη του Γηράσκοντα Άνδρα
 • Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Ανδρολογίας (ACADEMICIAN)
 • Ευρωπαϊκής Εταιρείας γονιμότητας (eshre)
 • Μέλος της U.E.M.S. (Union Europeenne des Medecins specialistes) από το 2002.

Καθ’όλη τη διάρκεια της θητείας της,  τόσο στην Α΄ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, όσο και στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου «ΕΛΕΝΑ», εκτός των κλινικών καθηκόντων, υπήρξε ενεργό μέλος στη διοργάνωση τόσο του κλινικού έργου (εξωτερικά ιατρεία, νοσηλευόμενοι ασθενείς, εργαστήριο, κλπ), όσο και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των τμημάτων της. Παράλληλα συμμετείχε ενεργά στο επιστημονικό και ερευνητικό έργο, ενώ ως μέλος των Δ.Σ. της Ανδρολογικής Εταιρείας συμμετείχε στη διοργάνωση όλων των εκπαιδευτικών της μαθημάτων, σεμιναρίων και συνεδρίων.

Έλαβε μέρος στην πλειοψηφία των πανελληνίων συνεδρίων αλλά και των λοιπών εκπαιδευτικών εκδηλώσεων της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας με συχνή ενεργό παρουσία ως εισηγήτρια ή πρόεδρος συνεδριών, κύρια σε θέματα ενδοκρινολογίας της αναπαραγωγής -ιδιαίτερα της ανδρολογίας-, σε όλες τις επιστημονικές εκδηλώσεις της Ελληνικής Ανδρολογικής Εταιρείας,  της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Ανδρολογίας (ΕΑΑ) και σε πολλά της eshre.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Διετέλεσε εκπαιδεύτρια:

 • Σε όλες σχεδόν τις εκπαιδευτικές εκδηλώσεις –σεμινάρια, ημερίδες της Ελληνικής Ανδρολογικής Εταιρείας.
 • Στα ετήσια, από το 2005, σεμινάρια «Βασικής εξέτασης σπέρματος» ως εκπαιδευμένη εκπρόσωπος της ESHRE-SIGA σε συνεργασία με την Ελληνική Ανδρολογική Εταιρεία.
 • Σε σεμινάρια «Συνάντηση με τον ειδικό» που διοργανώνονται από την Ελληνική Εταιρεία Ενδοκρινολογίας – Διαβήτου και Μεταβολισμού –ΕΕΕ-, στο πλαίσιο των ετήσιων Πανελληνίων Συνεδρίων, με θέματα που αφορούν την αναπαραγωγή.
 • Σε ετήσια μετεκπαιδευτικά μαθήματα της ΕΕΕ στο πλαίσιο της «Εντατικής Εκπαίδευσης στην Ενδοκρινολογία-Διαβήτη-Μεταβολισμό, σε θέματα που αφορούν κύρια την ενδοκρινολογία της κύησης και την αναπαραγωγή.
 • Στο μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σπουδών «Έρευνα στην γυναικεία Αναπαραγωγή» του Πανεπιστημίου Αθηνών με υπεύθυνο των καθηγητή κ. Γ. Μαστοράκο. Θέματα των μαθημάτων: 1. «Σπερματογένεση, Φυσιολογία-Διαταραχές, Κιρσοκήλη» και 2. «Διαφυλλισμός».
 • Στην ετήσια διοργανωνόμενη από την ΕΕΕ προετοιμασία των 4 ετών ειδικευόμενων στην Ενδοκρινολογία με θέματα Ανδρολογικού περιεχομένου (Ανδρική υπογονιμότητα, στυτική δυσλειτουργία, γηράσκων άνδρας, υπογοναδισμός κλπ)
  Από 10ετίας (2007-2017) υπεύθυνος διοργάνωσης ετήσιου κύκλου «ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΑΣ» στο πλαίσιο της βασικής εκπαίδευσης στο χώρο της. Τα μαθήματα αυτά περιλαμβάνουν όλη την ύλη της Ανδρολογίας από διάφορες οπτικές γωνίες, με εισηγήσεις από προσκεκλημένους ομιλητές αλλά και παρουσιάσεις-συζητήσεις ενδιαφερόντων περιστατικών.

Στα 33 χρόνια της υπηρεσίας της ως Ειδικευμένη Ενδοκρινολόγος και λόγω της ιδιαίτερης ενασχόλησής της με το χώρο της γυναικείας και κύρια της ανδρικής αναπαραγωγής συμμετείχε ως εισηγήτρια κυρίως αλλά και ως πρόεδρος σε πάνω από 100 συνέδρια, σεμινάρια, συμπόσια και ημερίδες.

Στο πλούσιο επιστημονικό έργο της περιλαμβάνονται 72 ανακοινώσεις-περιλήψεις σε ελληνικά συνέδρια, 25 ανακοινώσεις-abstracts σε  διεθνή συνέδρια, 26 δημοσιεύσεις σε ξένα περιοδικά και 18 δημοσιεύσεις σε ελληνικά περιοδικά.