Υπέρηχος triplex καρωτίδων, υπέρηχοι Πετρούπολη

Υπέρηχοι και καρωτιδική νόσος

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ “ΚΑΡΩΤΙΔΙΚΗ ΝΟΣΟΣ”;

Καρωτιδική νόσος (ή νόσος των καρωτίδων) είναι η στένωση ή η απόφραξη των καρωτίδων αρτηριών και συνήθως οφείλεται στην αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών).

Οι καρωτίδες αρτηρίες είναι δυο μεγάλα αιμοφόρα αγγεία, ένα σε κάθε πλευρά του λαιμού, που τροφοδοτούν με αίμα (οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά) το πρόσθιο τμήμα του εγκεφάλου.

Σε περίπτωση λοιπόν στένωσης ή απόφραξης, ελαττώνεται η αιματική ροή στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την νέκρωση των εγκεφαλικών κυττάρων. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, όταν η εγκεφαλική βλάβη είναι μόνιμη και παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, όταν η διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας είναι προσωρινή.

ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΚΑΡΩΤΙΔΩΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΕΟΠΥΥ

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΩΤΙΔΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ;

Στα αρχικά στάδια η καρωτιδική νόσος είναι ύπουλη, καθώς δε δίνει συμπτώματα. Το μοναδικό σημάδι καρωτιδικής νόσου μπορεί να είναι ένα φύσημα στον τράχηλο που ακούγεται με το στηθοσκόπιο.

Σε μερικούς ανθρώπους η πρώτη εκδήλωση καρωτιδικής νόσου είναι ένα παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό που κρατά λιγότερο από 24 ώρες. Σε άλλους πρώτη εκδήλωση μπορεί να αποτελέσει το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο με μόνιμη νευρολογική βλάβη.

Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού ή του «μίνι» εγκεφαλικού περιλαμβάνουν αδυναμία κίνησης ενός ή περισσότερων άκρων (χέρι / πόδι), αδυναμία όρασης, οξύ και δυνατό πονοκέφαλο, ζάλη και απώλεια ισορροπίας, αδυναμία ομιλίας και έκφρασης / κατανόησης, μούδιασμα ή αδυναμία στο πρόσωπο ή στα άκρα της μίας πλευράς του σώματος.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΩ ΠΩΣ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΡΩΤΙΔΕΣ ΜΟΥ;

Η εξέταση πρώτης γραμμής για τον έλεγχο των καρωτίδων είναι η υπερηχητική αρτηριογραφία / Τriplex Καρωτίδων / υπέρηχοι καρωτίδων.

Είναι η μέθοδος εκλογής για την ανίχνευση αθηρωματικών πλακών στα τοιχώματα των καρωτίδων. Με λεπτομέρεια η εξέταση αυτή περιγράφει την ακριβή θέση και το μέγεθος της αθηρωματικής βλάβης. Δίνει στοιχεία για την υφή της βλάβης (αν πρόκειται για σκληρή ή μαλακή πλάκα) και για την πιθανή παρουσία ελκών. Οι μορφολογικοί αυτοί χαρακτήρες είναι πολύ σημαντικοί, καθώς σχετίζονται με τον κίνδυνο αποκόλλησης τμήματος της πλάκας και πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η σημαντικότερη πληροφορία που παρέχει το Triplex είναι ο υπολογισμός του ποσοστού στένωσης των καρωτίδων μέσα από τη μελέτη των αιμοδυναμικών διαταραχών και των μεταβολών στην ταχύτητα ροής του αίματος.

Η εξέταση αυτή περιγράφει και άλλο ένα στοιχείο, το πάχος του ενδοθηλίου των κοινών καρωτίδων. Το αυξημένο πάχος ενδοθηλίου πάνω από ένα όριο, είναι δείκτης αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ TRIPLEX ΚΑΡΩΤΙΔΩΝ;

Οι υπέρηχοι καρωτίδων (triplex) είναι μια ανώδυνη για τον ασθενή εξέταση, που δεν τον εκθέτει σε ακτινοβολία. Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Ο ασθενής ξαπλώνει στο εξεταστικό κρεβάτι σε ύπτια θέση, χωρίς να αφαιρέσει τα ρούχα του, με το κεφάλι σε έκταση (τεντωμένο προς τα πίσω). Ακολούθως ο ιατρός απλώνει το ειδικό τζελ των υπερήχων στον λαιμό του ασθενούς και με ειδικούς ηχοβολείς / κεφαλές μελετά τις καρωτίδες. Ο μέσος χρόνος εξέτασης είναι 20-40 λεπτά.

ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΚΑΡΩΤΙΔΩΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΕΟΠΥΥ

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΩ ΣΕ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΡΩΤΙΔΩΝ;

Σύμφωνα με διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες (American College of Cardiology Foundation), συνιστάται σε άτομα χωρίς συμπτώματα με ιστορικό περιφερικής αγγειοπάθειας ή ανευρύσματος και σε άτομα > 40 ετών με δύο τουλάχιστον από τους παρακάτω προδιαθεσικούς, για εγκεφαλικό επεισόδιο, παράγοντες:

• Υψηλή αρτηριακή πίεση
• Αυξημένη χοληστερόλη (υπερχοληστερολαιμία)
• Κάπνισμα
• Συγγενής α’ βαθμού με εμφάνιση αρτηριοσκλήρυνσης σε ηλικία <60 ετών
• Συγγενής με ιστορικό αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ;

Οι Υπέρηχοι Καρωτίδων / triplex καρωτίδων πραγματοποιούνται από ειδικευμένο ακτινολόγο. Ο καρδιολόγος και ο αγγειοχειρουργός αποφασίζουν τον τρόπο αντιμετώπισης του ασθενή σε σχέση με το βαθμό στένωσης. Συνήθως οι στενώσεις έως 50% δεν απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση. Στενώσεις 50-69% αντιμετωπίζονται συντηρητικά με αντιαιμοπεταλιακά εκτός εάν η βλάβη είναι μαλακή, με παρουσία έλκους ή όταν ο ασθενής έχει κάνει εγκεφαλικό χωρίς σημαντικό υπόλειμμα, όπου συνήθως προτιμάται η χειρουργική αντιμετώπιση. Σε στενώσεις 70-99% θα πρέπει να γίνει χειρουργική αντιμετώπιση ενώ όταν υπάρχει πλήρης 100% απόφραξη η αντιμετώπιση είναι συντηρητική.

ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ – ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Εφαρμογές της υπερηχογραφίας