ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ;
Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ή αλλιώς Σπαστική Κολίτιδα (Irritable Bowel Syndrome) είναι μια χρόνια γαστρεντερική κατάσταση που επηρεάζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού (συχνότερο σε γυναίκες) και μπορεί να προκαλέσει από ήπια μέχρι αρκετά σοβαρά προβλήματα στον ασθενή επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής του, την εργασία του κλπ.
ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ;
Τα κύρια συμπτώματα του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου είναι κοιλιακό άλγος, φούσκωμα(αέρια), αλλαγές στην κινητικότητα και στον αριθμό κενώσεων του εντέρου (δυσκοιλιότητα ή διάρροιες), τα οποία μπορεί να εμφανιστούν μεμονωμένα ή και συνδυαστικά, σε καθημερινή βάση ή και περιοδικά με εξάρσεις και υφέσεις.
ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ;
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το τι προκαλεί το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Σε κάποια άτομα μπορεί να οφείλεται σε μια διατροφική αλλεργία, σε κάποιους άλλους να το προκαλεί το στρες και ο έντονος τρόπος ζωής, σε άλλους να επέλθει μετά από κάποια γαστρεντερική μόλυνση.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟυ ΣΥΝΔΡΟΜΟυ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ;
Σύμφωνα με τα κριτήρια της Ρώμης, τα κριτήρια της διάγνωσης ότι κάποιος ασθενής πάσχει από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου είναι:
Επαναλαμβανόμενος κοιλιακός πόνος, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον 1 ημέρα την εβδομάδα τους τελευταίους 3 μήνες, που σχετίζεται με δύο ή περισσότερα από τα ακόλουθα κριτήρια (*):
- σχετικά με την αφόδευση
- συνδέεται με μια αλλαγή στη συχνότητα των κενώσεων
- συνδέεται με μια αλλαγή στη μορφή (εμφάνιση) των κενώσεων.
(*) Τα κριτήρια αυτά πρέπει να έχουν παρουσιαστεί μέσα στους τελευταίους 3 μήνες με εμφάνιση συμπτωμάτων τουλάχιστον 6 μήνες πριν τη διάγνωση.
Συμπερασματικά , το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου είναι μια πάθηση η οποία δεν μπορεί να διαγνωστεί νωρίτερα από 6 μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Καθώς τα συμπτώματα του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου είναι παρόμοια με αυτά άλλων παθήσεων του πεπτικού, θα πρέπει να αποκλειστούν πρώτα οι άλλες πιθανές παθήσεις με
(Α) την λήψη πλήρους ιστορικού του ασθενούς από τον γιατρό και
(Β) διαγνωστικό έλεγχο (εξετάσεις αίματος, υπερηχογράφημα ή αξονική κοιλίας και κολονοσκόπηση).
ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ;
Είναι σημαντικό ο ασθενής να κρατάει ένα ημερολόγιο διατροφής ώστε να είναι πιο εύκολο να εξακριβωθούν οι τροφές που επιδεινώνουν την κατάστασή του.
Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου αντιμετωπίζεται ολιστικά
- Με αλλαγή διατροφικών συνηθειών (αποφυγή λιπαρών φαγητών, γαλακτοκομικών, ξηρών καρπών, αναψυκτικών κα)
- Με αλλαγή τρόπου ζωής, άσκηση, αποφυγή στρες, όχι αλκοόλ, όχι κάπνισμα
- Με φαρμακευτική αγωγή (σπασμολυτικά, προβιοτικά, ανταγωνιστές επαναπρόσληψης σεροτονίνης.
- Ο ασθενής μπορεί να ακολουθήσει ειδική δίαιτα – διατροφή όπως είναι η Δίαιτα FODMAP για ορισμένο χρονικό διάστημα.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Το ενδοσκοπικό ιατρείο Athens Endoscopy Hub βρίσκεται στην διεύθυνση: Ξενίας 20 – Αθήνα (2 όροφος)
Για κλείσετε ραντεβού με τον γαστρεντερολόγο κ. Πόντα Χρήστο, τηλεφωνήστε στο 210 50 69 886 (ιατρείο Πετρούπολης) – 210 777 01 22 (ιατρείο Athens Endoscopy Hub)
Ωράριο λειτουργίας γραμματείας: 9.30 – 13.30 & 17.00 – 21.00 (Δεύτερα έως Παρασκευή)