υπνική άπνοια, πνευμονολόγος, πετρούπολη, σύνδρομο

Σύνδρομο Αποφρακτικής Άπνοιας στον ύπνο – ΣΑΑΥ

Η άπνοια στον ύπνο είναι η διακοπή ή μείωση της ροής αέρα μέσω των αεραγωγών. Τα βασικότερα συμπτώματα είναι η ημερήσια υπνηλία, αίσθηση μη αναζωογονητικού ύπνου, ροχαλητό, κόπωση, πονοκέφαλος.

Οι ασθενείς με Σύνδρομο Αποφρακτικής Άπνοιας στον ύπνο έχουν συχνά έντονο ροχαλητό και κατόπιν σταματά η αναπνοή τους (άπνοια). Για να τερματιστεί η άπνοια αφυπνίζονται και αυτό διαταράσσει τον ύπνο τους με αποτέλεσμα να εμφανίζουν ημερήσια υπνηλία.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου για να εμφανίσει κάποιος άπνοια στον ύπνο είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, το αλκοόλ, χρήση ηρεμιστικών φαρμάκων, ορμονικές διαταραχές, διαταραχές και δυσμορφίες των ανώτερων αεραγωγών, νευρομυϊκά νοσήματα, κα.

Η παραμέληση αντιμετώπισης του Συνδρόμου Αποφρακτικής Άπνοιας στον ύπνο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, αφού σχετίζεται με αυξημένη επίπτωση καρδιαγγειακών επιπλοκών (αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσο, έμφραγμα του μυοκαρδίου), αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και μεταβολικών διαταραχών.

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ, ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ, ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΠΝΙΚΗΣ ΑΠΝΟΙΑΣ

ΔΙΑΓΝΩΣΗ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η οριστική διάγνωση του Συνδρόμου Αποφρακτικής Άπνοιας γίνεται με μελέτη του ασθενούς κατά τη διάρκεια του ύπνου με καταγραφή παραμέτρων του ύπνου και της αναπνευστικής λειτουργίας (νυχτερινή πολυσωματογραφική μελέτη ύπνου).

Η απόφαση για την θεραπεία και η επιλογή της βασίζεται στη βαρύτητα των συμπτωμάτων, στα αποτελέσματα της μελέτης ύπνου και τη συνύπαρξη συνοσηροτήτων.

Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική όπως:

  • Απώλεια βάρους
  • Αποφυγή κατασταλτικών του ΚΝΣ, όπως ηρεμιστικά, υπνωτικά
  • Αποφυγή βαρέων δείπνων πριν από την κατάκλιση
  • Διακοπή του καπνίσματος

Στο πλαίσιο της θεραπείας μπορεί να είναι αναγκαία η εφαρμογή συσκευής συνεχούς θετικής πίεσης στους αεραγωγούς μέσω ρινικής μάσκας (συσκευή CPAP). Η μάσκα εφαρμόζεται στη μύτη κατά τη διάρκεια του ύπνου και συνδέεται με συσκευή που δημιουργεί συνεχή σταθερή πίεση. Με τον τρόπο αυτό κρατείται ανοιχτός ο αεραγωγός κατά την διάρκεια του ύπνου. Έτσι εξασφαλίζεται η βατότητα των αεραγωγών και οι άπνοιες εξαφανίζονται.

 

Επισκεφτείτε τον Πνευμονολογικό Ιατρείο των Συστεγασμένων Ιατρείων Πετρούπολης, προκειμένου μαζί με την πνευμονολόγο Φωτεινή Μίχα, να βρείτε λύση στο πρόβλημά σας.

Υπνική άπνοια, σύνδρομο, Φωτεινή Μίχα, πνευμονολόγος, cpap

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑ – ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ιατρικά Θέματα