ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ;
Για την ρήξη μηνίσκου το σημαντικότερο εργαλείο για στην διάγνωση είναι ένα σωστό ιστορικό και μια ολοκληρωμένη κλινική εξέταση από ένα έμπειρο ιατρό.
Η μαγνητική τομογραφία (MRI) μας βοηθά να προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια το είδος και τη θέση της βλάβης καθώς και το ενδεχόμενο παρεκτόπιση ενός τμήματος του μηνίσκου.
Με την μαγνητική τομογραφία (MRI) ελέγχονται επίσης και συνυπάρχουσες βλάβες της άρθρωσης.
ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΜΟΥ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΩ;
Η μαγνητική τομογραφία είναι μια λεπτομερής απεικονιστική εξέταση που περιγράφει την κατάσταση της άρθρωσης του γόνατος αλλά δεν καθορίζει το θεραπευτικό πρωτόκολλο που θα ακολουθήσουμε.
Η κλινική εικόνα και η κλινική εξέταση του ασθενούς είναι τα κύρια κριτήρια για να αποφασίσουμε αν πρέπει να γίνει χειρουργείο ή όχι.
Με λίγα λόγια μια ρήξη μηνίσκου πρέπει να χειρουργείται όταν:
- Ο ασθενής αναφέρει συμπτώματα όπως πόνος, οίδημα, μειωμένο εύρος κίνησης της άρθρωσης ή η ρήξη έχει μπλοκάρει το γόνατο
- Η ρήξη σχετίζεται με αστάθεια του γόνατος. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και η αστάθεια του γόνατος
- Ρήξη μεγέθους άνω των 5 χιλιοστών στη μαγνητική τομογραφία.
ΜΠΟΡΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΜΙΑ ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ;
Όταν η ρήξη αφορά το τμήμα του μηνίσκου που βρίσκεται κοντά στον αρθρικό θύλακο, περιοχή που είναι πιο πλούσια σε αιμάτωση, τότε οι πιθανότητες για επούλωση αυξάνονται.
Αντίθετα όταν η ρήξη είναι προς την ανάγγεια ζώνη του μηνίσκου, στο τμήμα που είναι μακρία από τον αρθρικό θύλακο, η πιθανότητα για επούλωση σχεδόν μηδενίζεται και χρειάζεται χειρουργείο.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ; ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ;
Οι αρθροσκοπήσεις για την αποκατάσταση μηνισκικής ρήξης είναι χειρουργεία μιας ημέρας και συνήθως δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο.
Εχοντας προηγηθεί ο προεγχειρητικός έλεγχος , ο ασθενής έρχεται το πρωί νηστικός, κάνει την αρθροσκόπηση και μετά απο μερικές ώρες επιστρέφει σπίτι.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ, ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΩ Ή ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΠΑΝΙΟ;
Άμεσα μετεγχειρητικά φορτίζουμε κανονικά το πόδι χρησιμοποιώντας πατερίτσες για 2-3 ημέρες. Η φυσιοθεραπευτική ενδυναμωση ξεκινάει την επόμενη ημέρα του χειρουργείου με στόχο την ταχύτερη αποκατάσταση.
Το χειρουργικό τραύμα δυστυχώς δεν επιτρέπεται να βραχεί έως ότου αφαιρεθούν τα ράμματα, την 8η – 10η ημέρα μετά το χειρουργείο. Οι αρθροσκοπικές πύλες είναι δύο μικρές οπές στην μπροστινή πλευρά του γόνατος, 1 εκ. η καθεμία. Για το μπάνιο χειάζεται η εφαρμογή αδιάβροχων αυτοκόλλητων.
ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ;
Ο χρόνος επανόδου στην εργασία εξαρτάται απο το είδος της απασχόλησης. Συχνά ασθενείς με καθιστική εργασία μπορούν να επιστρέψουν στην δουλειά μετά από 7-10 ημέρες ώστε να έχει προηγηθεί φυσιοθεραπεία και το γόνατο να έχει ανακτήσει μέρος της δύναμης και της κινητικότητας του.
ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΘΛΗΘΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΜΗΝΙΣΚΟΥ;
Ο χρόνος που απαιτείται για επιστροφή στον αθλητισμό εξαρτάται από το είδος της ρήξης, τη θέση και το μέγεθός της. Σχετίζεται επίσης και με την επιλογή της χειρουργικής μεθόδου, δηλαδή αν γίνει συρραφή ή αφαίρεση (μερική μηνισκεκτομή) του ραγέντος τμήματος.
Σε γενικές γραμμές η μερική μηνισκεκτομή επιτρέπει ταχύτερη επάνοδο σε αθλητική δραστηριότητα, περίπου σε 4-6 εβδομάδες. Σημαντική είναι επίσης η συνύπαρξη άλλων παθολογίων του γόνατος (πχ. χονδροπάθεια), που μπορεί να καθυστερήσουν την επάνοδος μας στις αθλητικές δραστηριότητες.
Η ταχύτητα επανένταξης εξαρτάται βέβαια και από την αποτελεσματικότητα του προγράμματος φυσιοθεραπευτικής αποκατάστασης . Το πρόγραμμα ξεκινά την επομένη του χειρουργείου με παθητική κινητοποίηση και ασκήσεις ενδυνάμωσης, ενώ από την 3η εβδομάδα αρχίζει σταδιακά τρέξιμο.
ΠΟΙΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΣΩ ΤΗ ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ;
Αν έχετε υποστεί ρήξη μηνίσκου, όσο καθυστερείτε την αντιμετώπισή της τόσο θα επιδεινώνεται το πρόβλημα.
Ο πόνος και το πρήξιμο στο γόνατο θα εντείνεται και θα σας εμποδίζει στην εκτέλεση των καθημερινών σας δραστηριοτήτων, ενώ παράλληλα θα κινδυνεύετε να προκαλέσετε ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στο μηνίσκο σας.
Τα γόνατα αυτά είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάσουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις σε βάθος χρόνου με τελική κατάληξη την αρθρίτιδα.
