ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ – CELIAC DISEASE ;
H κοιλιοκάκη (αλλιώς δυσανεξία στη γλουτένη ή εντεροπάθεια γλουτένης) είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού του οργανισμού στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα κοινά δημητριακά όπως το κριθάρι, η σίκαλη κα.
Η κατανάλωση προϊόντων με βάση αυτά τα δημητριακά (πχ ψωμί, ζυμαρικά κλπ) προκαλεί μια αυτοάνοση φλεγμονώδη αντίδραση στον οργανισμό των ατόμων που πάσχουν από κοιλιοκάκη και προκαλεί δυσαπορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών στο λεπτό έντερο.
ΠΟΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ;
Αναλόγως από το πόσο σοβαρά εμφανίζεται σε κάθε ασθενή, καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν εμφανίζονται καθόλου συμπτώματα, τα συμπτώματα που προκαλεί η κοιλιοκάκη και σχετίζονται με το πεπτικό είναι:
- διάρροιες ή σπανιότερα δυσκοιλιότητα ή εναλλαγές των κενώσεων
- μετεωρισμό και πόνο στην κοιλιά
- απώλεια βάρους
- ναυτία, έμετοι
Πέρα από αυτά όμως, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει:
- κόπωση και πονοκεφάλους
- καθυστέρηση ανάπτυξης στα παιδιά
- έλλειψη σιδήρου & αναιμία
- στοματικές άφθες
- δερματικά εξανθήματα
- νευρολογικές διαταραχές
- διαταραχές των ηπατικών ενζύμων
- οστεοπενία ή οστεοπόρωση
ΠΟΙΑ ΑΙΤΙΑ ΠΡΑΚΑΛΟΥΝ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ;
Ενώ ακόμη η έρευνα για το τι ακριβώς προκαλεί δυσανεξία στη γλουτένη στον οργανισμό και κατά συνέπεια κοιλιοκάκη συνεχίζεται, έχει διαπιστωθεί ότι
(Α) υπάρχει κάποια γενετική προδιάθεση (κληρονομικότητα) που μπορεί να την προκαλέσει
(Β) συνήθως η ύπαρξή της κοιλιοκάκης συνδυάζεται και συνδέεται και με κάποιο άλλο αυτοάνοσο νόσημα στον ασθενή.
Ένα από τα πιο γνωστά αυτοάνοσα που μπορεί να συνυπάρξουν με την κοιλιοκάκη είναι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή αλλιώς νόσος του Crohn.
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic η Κοιλιοκάκη εμφανίζεται πιο συχνά σε ασθενείς που έχουν:
- Ένα μέλος της οικογένειας έχει δυσανεξία στη γλουτένη
- Διαβήτη Τυπου 1
- Σύνδρομο Down ή Σύνδρομο Turner
- Αυτοάνοση Θυρεοειδίτιδα Autoimmune thyroid disease
- Μικροσκοπική κολίτιδα (Λεμφοκυτταρική ή Κολλαγονώδης Κολίτιδα)
- Νόσος του Addison’s
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗΣ ;
Η διάγνωση της κοιλιοκάκης γίνεται με συνδυασμό ειδικών αιματολογικών εξετάσεων (αντισωμάτων) και ιστολογικών (με τη λήψη βιοψιών κατά τη γαστροσκόπηση).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία της γαστροσκόπησης πατήστε εδώ.
ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ;
Η μη αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης μπορεί να προκαλέσει πολλές επιπλοκές λόγω της δυσαπορρόφησης των θρεπτικών συστατικών από το λεπτό έντερο. Συνέπεια αυτής της δυσαπορροφησης είναι αναιμία, η έλλειψη βιταμινών καθώς και προβλήματα γονιμότητας και αποβολές. Η κοιλιοκάκη μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σύσταση των οστών, να επιφέρει νευρολογικά προβλήματα και δυσανεξία στη λακτόζη. Είναι πολύ σημαντικό με την πρώτη εμφάνισης κάποιου από τα προαναφερθέντα συμπτώματα να ζητηθεί ιατρική συμβουλή.
Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης είναι η διατροφή χωρίς γλουτένη και των παραγώγων της. Συνίσταται ο ασθενής να κρατάει ένα ημερολόγιο διατροφής ώστε να γνωρίζει ποια τροφή τον πειράζει πιο πολύ και ποια όχι. Πλέον σήμερα καθώς υπάρχουν πολλά προϊόντα του εμπορίου χωρίς γλουτένη , με εύκολη πρόσβαση καθώς πωλούνται στα ράφια των σουπερ-μαρκετ, στα φαρμακεία, σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, μια διατροφή χωρίς γλουτένη είναι πολύ πιο εύκολο να επιτευχθεί σε σχέση με το παρελθόν. Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη έχουν τη δυνατότητα πλέον να μην στερηθούν σχεδόν τίποτα από φαγητά καθώς κυκλοφορούν πληθώρα συνταγών glutein-free για παρασκευή στο σπίτι αλλά περιλαμβάνονται και ως έτοιμα πιάτα στα μενού ή ως σκευάσματα εστιατορίων και αρτοποιείων.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Το ενδοσκοπικό ιατρείο Athens Endoscopy Hub βρίσκεται στην διεύθυνση: Ξενίας 20 – Αθήνα (2 όροφος)
Για κλείσετε ραντεβού με τον γαστρεντερολόγο κ. Πόντα Χρήστο, τηλεφωνήστε στο 210 50 69 886 (ιατρείο Πετρούπολης) – 210 777 01 22 (ιατρείο Athens Endoscopy Hub)
Ωράριο λειτουργίας γραμματείας: 9.30 – 13.30 & 17.00 – 21.00 (Δεύτερα έως Παρασκευή)