ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ;
Η δυσκοιλιότητα είναι μια κατάσταση που ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού όλων των ηλικιών (συχνότερα γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων) και μπορεί να σχετίζεται με τον τρόπο ζωής μας ή μια συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μας (πχ εγκυμοσύνη). Μπορεί όμως, συνοδευόμενη και από άλλα συμπτώματα, να είναι ένδειξη μιας σοβαρότερης υποκείμενης νόσου.
Η κλινική διάγνωση για τη δυσκοιλιότητα γίνεται όταν ο ασθενής εμφανίζει τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω συμπτώματα για τουλάχιστον 3 μήνες κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.
- σκληρά κόπρανα
- μειωμένη συχνότητα κενώσεων (λιγότερες από 3 την εβδομάδα)
- δυσκολία στην κένωση
- αίσθημα ατελούς κένωσης στις περισσότερες κενώσεις
ΠΟΙΑ ΑΙΤΙΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ;
Τα αίτια προκαλούν δυσκοιλιότητα μπορεί να σχετίζονται με:
- τον τρόπο ζωής: μια κακή διατροφή χωρίς φυτικές ίνες, χωρίς επαρκή ποσότητα φρούτων και λαχανικών, χωρίς επαρκή λήψη νερού και υγρών (χυμοί, γάλα κλπ) μπορεί να προκαλέσει χρόνια δυσκοιλιότητα. Επίσης η έλλειψη συχνής σωματικής άσκησης (περπάτημα, αερόβια, τρέξιμο κλπ) και το στρες (η κακή ψυχολογία και το άγχος) μπορεί να επηρεάσουν την κινητικότητα του παχέος εντέρου και να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.
- την ηλικία: η δυσκοιλιότητα είναι πολύ συχνή στην τρίτη ηλικία λόγω έλλειψης άσκησης, συχνότερης χρήσης φαρμάκων κα.
- τη χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων: συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων όπως τα οπιοειδή, τα αντιψυχωσικά, τα διουρητικά κα, καθώς και κάποια διατροφικά συμπληρώματα όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.
- διάφορα παθογόνα αίτια: η δυσκοιλιότητα σε κάποιον μπορεί να προκαλείται από ενδοκρινικές και μεταβολικές διαταραχές, από ορμονολογικές διαταραχές όπως λόγου χάρη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, από παθήσεις του εντέρου όπως κοιλιοκάκη, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), από ΙΦΝΕ (Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου), από καρκίνο του παχέος εντέρου, από διάφορες νευρολογικές παθήσεις κα.
ΠΟΙΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ;
Πέρα από την αίσθηση δυσφορίας που προκαλεί, η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει αιμορροΐδες, ραγάδα πρωκτού και με την δημιουργία κοπρόλιθων μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην ενσφήνωση κοπράνων και την εμφάνιση ειλεού.
Αν παράλληλα με τη δυσκοιλιότητα εμφανίσετε κάτι από τα παρακάτω, θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον ιατρό σας.
- αίμα μετά την κένωση
- σημεία απόφραξης
- πυρετό, εμετό, ανορεξία και γενικά οτιδήποτε μη φυσιολογικό για εσάς
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ Η ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ;
Η δυσκοιλιότητα γενικά μπορεί να αντιμετωπιστεί αρχικά με σωστή διατροφή και λήψη υγρών ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου.
Δηλαδή, είναι απαραίτητη μια διατροφή με πολλές και συχνές μερίδες από φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και λαδερά, δημητριακά ολικής άλεσης καθημερινά. Παράλληλα είναι απαραίτητη η λήψη 30ml νερού ανά κιλό σωματικού βάρους καθημερινά, δηλαδή μια γυναίκα 65 κιλών θα πρέπει να πίνει 1950ml δηλαδή περίπου 2 λίτρα νερού (υγρών) την ημέρα.
Όσον αφορά την άσκηση, συστήνεται η συχνή αερόβια σωματική άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Γρήγορο περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο, τρέξιμο και γενικά οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να κάνει ο ασθενής στην καθημερινότητά του που θα τον βοηθήσει να αυξήσει την καθημερινή του κίνηση (πχ. σκάλες αντί ασανσέρ, περπάτημα αντί οδήγησης, κτλ), θα τον βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Προσπαθούμε να τηρούμε κάποιο καθημερινό πρόγραμμα όσον αφορά τις κενώσεις, ακολουθώντας πάντα το αντανακλαστικό της κένωσης, που είναι συχνότερο το πρωί.
Η καλή διάθεση, η ευεξία , η σωστή αναπνοή και η αποφυγή άγχους βοηθούν σε περιπτώσεις που η δυσκοιλιότητα προκαλείται από ψυχολογικούς λόγους.
Η χρήση φαρμάκων, καθαρκτικών και άλλων σκευασμάτων κατά της δυσκοιλιότητας που κυκλοφορούν θα πρέπει να γίνεται πάντα μετά από σύσταση και παρακολούθηση ιατρού.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Το ενδοσκοπικό ιατρείο Athens Endoscopy Hub βρίσκεται στην διεύθυνση: Ξενίας 20 – Αθήνα (2 όροφος)
Για κλείσετε ραντεβού με τον γαστρεντερολόγο κ. Πόντα Χρήστο, τηλεφωνήστε στο 210 50 69 886 (ιατρείο Πετρούπολης) – 210 777 01 22 (ιατρείο Athens Endoscopy Hub)
Ωράριο λειτουργίας γραμματείας: 9.30 – 13.30 & 17.00 – 21.00 (Δεύτερα έως Παρασκευή)